Verslag mini-symposium 24 oktober 2018

29 oktober 2018

Op 24 oktober 2018 vond het mini-symposium “Een (R)echt (V)aardige Samenleving" plaats in het wijkcentrum Thuis in Overdie in Alkmaar. Zo'n 50 genodigden, en vrijwilligers van Juradi waren aanwezig. Naast lezingen en presentaties deze middag vond tevens de uitreiking van de 2e Henri Kho Award plaats.

Het mini-symposium ging van start met een bijdrage van bestuurslid Anita over de invloed van historische personen tot de dag van vandaag op onze samenleving en de rechtsstaat.
Vervolgens gaven vrijwilligsters en juristen Catalijn en Katja een presentatie over hun werk als vrijwilligsters bij Juradi. Centraal stond daarbij, wat ze doen, waarom ze het doen en hoe ze het doen. Voorbeelden maakten hun werk goed zichtbaar voor de aanwezigen.

Hierna sprak oud-rechter dhr. mr. F. Salomon (Amsterdam) over de invloed van de pers op de publieke opinie. Hij sprak zijn zorg hierover uit aan de hand van enkele bekende processen. Daarbij legde hij de vinger op de zere plekken in de berichtgeving van de pers en het procesverloop. Uit de interacties met de zaal bleek de herkenning en gedeelde zorg.

Na de pauze nam bestuurslid Richard het woord om de genomineerden van de 2e Henri Kho Award toe te spreken. Genomineerd waren deze keer dhr. prof.mr.dr. G.G.J.A. Knoops en mevr. mr. C.J. Knoops-Hamburger.

Hun betrokkenheid bij het Innocence Project, de Ida Post Stichting en Miles-4Justice waren meer dan voldoende reden om hen te nomineren en nu bekend te maken, dat zij ook de Award gewonnen hebben.

Hierna reikte mevr. Pauline Kho-Veekman, echtgenote van Henri Kho, de award met bijbehorende certificaten en bloemen uit aan het echtpaar.

In zijn dankwoord sprak de heer Knoops, mede namens zijn echtgenote. Hij betrok zijn naaste medewerkers tevens in de eer. “Het is een grote eer deze Award in ontvangst te mogen nemen, het is een erkenning voor ons werk. Het gedachtegoed van Henri in een ieder, die dit werk op deze manier doet”.

Hierna werd de middag besloten met een drankje, een hapje en een genoegelijk samenzijn.